Het internet, het WorldWideWeb, we kunnen er niet meer omheen. 29 oktober 1969 geboren en in 51 jaar uitgegroeid tot een onmisbaar medium, en misschien wel de belangrijkste uitvinding ooit. We kunnen chatten, appen, posten, mailen, skypen met je tante in Nieuw Zeeland, data bewaren, onderweg je thermostaat alvast omhoog zetten, studeren, organiseren, thuiswerken, vanuit huis een wereldreis boeken, en zo nog duizenden dingen meer!

Je bent voor veel mensen een basisvoorziening geworden, net zoals elektriciteit en water. Zonder jou zijn we machteloos, voelen we ons leeg, worden we zenuwachtig van het idee dat we iets missen.

Maar ook voor onze economie ben jij enorm belangrijk. Bedrijven werken steeds vaker in de cloud, verkopen hun producten online, werven online nieuwe werknemers, en vinden alle informatie over hun doelgroep en marketingcampagnes die ze nodig hebben.

En hoe onmisbaar ben je in deze gekke tijd. De tijd van Corona, waarin vele landen in lockdown zitten en bedrijven moeten sluiten. De tijd dat mensen niet meer zo maar bij elkaar op bezoek kunnen, en de kans groot is dat je op dit moment thuis zit te werken of misschien wel helemaal geen werk meer hebt. Maar ook de tijd dat het bron- en contactonderzoek en de informatievoorziening zo belangrijk is geworden voor ons land. Hoe zou het zijn als we jou nu niet zouden hebben? Ik wil er niet bij nadenken hoe ingewikkeld dat deze situatie dan zou zijn, en hoe onwetend dat we dan misschien zouden zijn! Gelukkig hoeven we hier niet te veel bij na te denken, want je bent er, en je gaat nooit meer weg.

Helaas ben je soms ook een vloek, want internetverslaving is de meest voorkomende verslaving onder jongeren. En jouw bestaan blijkt ook een vrijbrief te zijn om anoniem en vrijblijvend overal onze mening over te kunnen spuwen. En dan nog maar niet te spreken over alle reclame en advertenties die je ongevraagd over ons heen stort. Maar ergens zijn we daar ook wel aan gewend geraakt, en is dit gewoon onderdeel van onze samenleving. En mochten we er echt even helemaal klaar mee zijn, dan kunnen we altijd nog je wifi en je 4G even uitzetten.