Kom jij met jouw jaaromzet niet uit boven de € 20.000? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de Kleine Ondernemersregeling. De Kleine Ondernemersregeling (KOR) is een vrijstellingsregeling voor de BTW. Deze regeling is beschikbaar voor eenmanszaken en vof’s, maar ook voor BV’s, stichtigen en verenigingen.

Voldoe je aan de voorwaarden, dan hoef je geen BTW meer in rekening te brengen aan je klanten en af te dragen aan de belastingdienst. Je hoeft voor de BTW ook geen facturen meer te versturen, dus dat scheelt administratieve rompslomp. Maar! Met de KOR vervalt ook je recht op aftrek van voorbelasting over je zakelijke kosten en investeringen. Ook BTW die je hebt betaald in het buitenland kun je niet meer terugvragen.

Bekijk dus goed of de KOR voordelig is in jouw geval. Moet je normaal gesproken in één jaar meer BTW afdragen dan dat je terugkrijgt? Dan is het wellicht interessant om mee te doen met de regeling. Maar krijg je normaal over een heel jaar meer omzetbelasting terug dan wat je afdraagt? Of ben je van plan om de komende tijd veel investeringen te doen? Dan is het is minder voordelig om (nu al) deel te nemen.

Wat ook mee kan spelen in je keuze, is het feit of je klanten ondernemers zijn met recht op aftrek van voorbelasting, of dat het gaat om particulieren. Zijn je klanten voornamelijk niet-vrijgestelde ondernemers, dan maakt het voor hen niet zoveel uit of je BTW berekent over de verkoop van je diensten of producten. Zij kunnen de door hen betaalde voorbelasting immers gewoon terugvragen. Maar zijn je klanten voornamelijk particulieren, of vrijgestelde ondernemers? Wanneer je niet met BTW hoeft te factureren, scheelt dat in de totaalprijs voor je klanten. Jij ontvangt dezelfde omzet, maar je klanten hoeven minder aan jou te betalen. Let op: vrijgesteld voor de BTW is niet hetzelfde als het 0%-tarief.

De keuze voor de KOR geldt voor 3 jaar, of tot op het moment dat je de omzetgrens van € 20.000 overschrijdt. Vanaf dat moment ben je weer meteen BTW-plichtig, met alle administratieve verplichtingen die daarbij horen, en kun je 3 jaar lang niet meer meedoen met de regeling.

Aanmelden voor de KOR doe je met het aanmeldformulier op de website van de belastingdienst, uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van het betreffende aangiftetijdvak.